TAEKWONDO

Taekwondo je korejska borilačka vještin nastala 40-ih godina dvadesetog stoljeća spajanjem različitih vještina koje su se vježbale u to vrijeme. Njezino ime dolazi iz riječi Tae (태), što znači udariti nogom, Kwon (권), što znači udariti rukom i Do (도), što znači put. Taekwondo je udaračka vještina koju odlikuju atraktivne nožne tehnike i brzina. Danas se taekwondo smatra jednom od najpopularnijih borilačkih vještina i sportova, a broj vježbača u svijetu se procjenjuje na više od 100 milijuna.

taekwondo7

Taekwondo se dijeli na pet sastavnih dijelova:

  • Osnove ( Kibon )
  • Forme ( Poomsae)
  • Samoobrana ( Hosinsul)
  • Lomljenje ( KyokPa)
  • Borba (WTF Kyorugi)

Većina klubova se danas specijalizira za natjecateljski dio taekwondoa ( borbeni trening i vježbanje forma), no svi su dijelovi taekwondoa važni za postizanje majstorskih zvanja.

taekwondo1 (2)

Taekwondo se prvi put pojavljuje kao demonstracijski sport na olimpijskim igrama u Seulu 1988., te ponovo u Barceloni 1992. Od Sydneyja 2000., taekwondo je punopravni dio olimpijskih igara. Olimpijsko natjecanje odnosi se samo na borbu po pravilima WTF-e.

taekwondo3

Pravila

Borba po pravilima WTF-a sastoji se od 3 runde od 2 minute, po pravilima potpunog udarca-dodira “full contact”. Borba se završava nokautom, predajom, diskvalifikacijom ili prebrojavanjem bodova na kraju meča. U slučaju neriješenog rezultata, održava se dodatna runda po principu “zlatnog boda”. Ako je rezultat na kraju dodatne runde još uvijek izjednačen, sudac određuje pobjednika odlukom o superiornosti.

Dozvoljene tehnike su udarci šakom u tijelo, te udarci nogama iznad pojasa (udarci mogu biti i iz okreta ). Udarac u tijelo vrijedi jedan bod, udarac u glavu tri boda,a ako je udarac iz okreta u tijelo 2 boda, dok će vam udarac u glavu iz okreta donijeti četiri boda ( procjena bodovnih sudaca ).

Za nedozvoljene radnje dobiva se opomena ( kyonggo ), dvije opomene predstavljaju negativan bod ( gamjeom ). U slučaju težih prekršaja, sudac može automatski dodijeliti negativan bod. Pet negativnih bodova donose diskvalifikaciju.

Postoje 8 kategorija za seniore, 8 za juniore i deset za kadete, koji se dijele na mlađe i starije; djeca ispod 9 godina natječu se bez udarca u glavu.

taekwondo13

Oprema

WTF propisuje sljedeću zaštitnu opremu prilikom sportske borbe:

  • Štitnik za tijelo ( hogo ); oklop
  • Štitnik za glavu; head protector, kaciga za glavu
  • Štitnike za podlaktice i potkoljenice
  • Štitnik za prepone ( genitalije; suspenzor)
  • Štitnik za zube

S ciljem povećanja sigurnosti natjecatelja uvedeni su kao obavezna oprema štitnici za rist-navlaka na stopalo-rtist i tanke kožne rukavice za šake.

Od Olimpijade u Londonu koriste se elektronički oklopi s dodiranim davačima-taktilnim senzorima u oklopu, koji radijskim signalom šalju baznoj postaji za sudačkim stolom signal kada je udarac-bod dovoljne snage; davači-senzori su i u elektronskoj navlaci na stoplalo. Dodatno se objektivnost i zanimljivost natjecanja povećava za atraktivne udarce u glavu nogom ili u skoku i letu, s više poena, što ocjenjuju bodovni suci.